Prat om livsval och framtid med en före detta ”badass”

I trettonårsåldern var Kristian Klintbo på väg in i kriminalitet, hatade livet och brydde sig inte om sin framtid eller andra människor. Nu vill han hjälpa unga som riskerar att hamna i samma situation.

I ett grupprum på Wielsegrensskolan har Kristian Klintbo samlat sex elever från årskurs 7 för futurasamtal. Futurasamtalen är en form av elevvårdsarbete, där Kristian överöser eleverna med positiva tankar och värderingar och de pratar om framtiden, livet och döden. Kristian berättar om sin tuffa bakgrund och får killarna att fundera över sina egna livsval.

-I princip hela mitt liv har jag försökt vara en hård person, en ”badass”. När jag egentligen är rätt snäll, säger Kristian.

Wieselgrensskolan ville prova nya grepp i sitt elevvårdsarbete. Rektor Pia Smith tog först in Kristian som konsult för träning, som ett sätt för elever att få ur sig sina aggressioner. Den rollen utvecklades sedan till att också omfatta futurasamtalen.

I dag har Kristian tagit med sig foton från sin skoltid på vänner och klasskamrater. Han pekar på personerna, en efter en.

-Den här personen sitter i fängelse i dag. Den här går det bra för. Och den här personen har dött av överdos.

Kristian vill visa eleverna att det är på riktigt. Att människor någonstans i livet tagit ut en riktning, men att det går att ändra riktning och välja sin egen väg.

– Jag har en vision: jag tror att vi alla föds av kärlek och kan därför hitta tillbaka dit. Jag vill möta eleverna så som jag hade velat bli mött när jag var 13 år och hatade livet, säger Kristian Klintbo.

Killarna har fått varsin anteckningsbok som de kallar för Tacksamhetsboken. Varje gång de ses skriver de ner saker som de är tacksamma för och drömmar de har om livet och framtiden. Att eleverna påverkas är tydligt.

– Det är bra att prata med Kristian. Man släpper ut det man har här inne, säger Hussein och pekar på sitt hjärta.

Leon håller med:

– Jag har börjat förändra mig och pluggar mer. Jag är mer fokuserad.

Del av elevvårdsarbetet

Futurasamtalen är en del i elevvårdsarbetet på Wieselgrensskolan. Kristian Klintbo träffar också hela klasser och kör ”power pose” – en metod för att stärka positivt tänkande med hjälp av kroppen.

– I två-tre minuter står vi tillsammans i cirkel, bredbent, med bröstkorgen sträckt och armarna upp i luften.  Till inspirerande musik tänker alla positiva tankar, till exempel Jag är värdefull, Jag är viktig eller Jag kan bli fotbollsproffs, berättar Kristian.

– Det händer grejer i kroppen, man bli lugn, säger en elev.

Jannika Sahinovic är socialpedagog och elevvårdssamordnare på Wielsegrenskolan. Hon berättar att hon har regelbundna samtal med eleverna för att stärka deras målbild.

– Om man vill bli fotbollsproffs är det så mycket mer man behöver kunna än att spela fotboll. Jag hjälper eleverna att förstå att de lägger grunden här och nu, i skolan. Många av de här eleverna tror inte på sig själva och sin framtid och har inga förebilder. Det vill vi förändra.

Samtalet i grupprummet är slut och killarna och Kristian avslutar med att ställa sig i ring, och med armarna om varandras axlar skriker de rakt ut så länge de orkar.

– Tänk om vi kan få våra ungdomar att känna sig bättre inifrån och ut, mata dem med positiva tankar och värderingar. Då kanske de också ser det goda i allt och helt plötsligt gör fler och fler det och ja… då får vi en värld fylld av varma och positiva ‪”badasses” istället. Rätt coolt va? avslutar Kristian.