Erik Edman är utvecklingsledare för Wieselgrensskolans fotbollsakademi

Landslagsmeriterade HIF-profilen Erik Edman är utvecklingsledare för Wieselgrensskolans fotbollsakademi sedan vårterminen 2016.

Före detta utlandsproffset Erik Edman har ett förflutet som fotbollsspelare i Helsingborgs IF i totalt åtta år och de senaste tre åren har han jobbat som tränare i klubben. Hösten 2015 lämnade han HIF och hade egentligen tänkt ta lite ledigt men så blev det inte.

– Jag har inte varit ledig från fotboll eller jobb sedan jag slutade skolan egentligen men så kom det här erbjudandet och jag kände att jag inte kunde tacka nej. Dels på grund av de som är med och driver det här tillsammans med mig och dels det vi vill göra här, säger Erik Edman.

Erik står på en stor fotbollsplan.

Erik Edman är en meriterad landslagsman och har spelat i många internationella klubbar.

Symbiosförhållande mellan skola och fotboll

Erik Edman började arbetet i Wieselgrensskolans fotbollsakademi vid vårterminsstarten 2016 och han har en övergripande roll, lite som en sportchef. Som utvecklingsledare och tränare utvecklar han tillsammans med de övriga tränarna fotbollsakademin och visionen har han klar för sig.

– Jag vill få ihop en helhet, ett symbiosförhållande mellan skola och fotbollen. Vi ska schemalägga fysisk aktivitet på förmiddagarna för att skapa bättre förutsättningar för inlärning. På så vis hoppas vi kunna hjälpa de övriga lärarna att förbättra elevernas resultat, sade Erik Edman i början av 2016.

Och fysisk aktivitet på förmiddagar har införts. Detta för att undersökningar visar att fysisk aktivitet underlättar hjärnans förmåga att ta in information.

– Vi ska vara det bästa alternativet för en ung människas ambitioner att lyckas både skolmässigt och fotbollsmässigt. Vi ska bidra och utveckla och utbilda fotbollsspelare som föreningar runt omkring kommer ha nytta av. Och med den här schemaläggningen skapar förutsättningar som optimerar inlärning. Fotbollen ska vi på skolan se som en resurs för att skapa bättre förutsättningar för inlärning.

Kunskap och erfarenhet på högsta nivå

Förutom Erik Edman består teamet av Ashkan Esfandi, huvudtränare i Eskilsminne DIF och Pelle Holmberg, tränare för Helsingborgs IF:s U15-lag, och dessutom flera gästtränare med gedigen erfarenhet.

– Kompetensen som finns i tränarteamet är helt fantastisk. Vi har kunskap och erfarenhet på högsta nivå och det tror jag är ganska unikt. Vi kan förmedla det teoretiska men också visa det, säger Erik Edman.